Zarzutka czyli kapuśniak



*500g kiszonej kapusty
*1 duża cebula lub 2 średnie
*1 mała marchewka
*3 średnie ziemniaki (około 250-300g)
*2 liście laurowe
*3 szt. ziela angielskiego
*3 łyżki sosu sojowego
*1 suszony grzybek
* oliwa
*sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy w kostkę, kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy kapustę z cebula na ostrym ogniu aż do ich lekkiego przypalenia (jest to bardzo ważny etap w przygotowaniu zupy, ponieważ to przypalenie nadaje jej charakterystyczny smak). Następnie zalewamy wszystko około 2 litrami wrzątku, dokładamy ziele, listki, grzybka, sos sojowy, marchewkę startą na grubych oczkach.Gotujemy 10 minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Na tym etapie można też dodać kostkę bulionową wegetariańską. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu gdy ziemniaki staną się miękkie a następnie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli zupa jest mało kwaśna można dodać sok z kiszonej kapusty i posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje drugiego dnia.

Brak komentarzy: