Wege fasolka po bretońsku



*400g białej fasoli Jaś
*200g wędzonego tofu
*2 duże cebule
*4 ząbki czosnku
*2 małe koncentraty pomidorowe
*250 ml soku pomidorowego
*puszka pomidorów bez skórki
*3 łyżeczki papryki słodkiej
*1 łyżeczka papryki ostrej (najlepiej hiszpańskiej wędzonej)
*2 listki laurowe
*6 ziaren ziela angielskiego
*2 łyżki majeranku
*3 łyżeczki oliwy do smażenia
*sól

Fasolkę należy zalać sporą ilością wody i zostawić na noc. Nazajutrz odlać pozostałą wodę, przełożyć fasolę do garnka, zalać wodą około 5 cm powyżej fasoli, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować najpierw 10 minut na ostrym ogniu bez przykrycia (zdejmując szumę) po czym zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Cebule i czosnek pokroić i przesmażyć na złoto na oliwie. Gdy fasola będzie się gotowała około 50 minut (i będzie już prawie miękka)dodać do niej cebulę, pomidory we wszelkiej postaci, paprykę, tofu pokrojone w małą kostkę i dusić wszystko razem jeszcze 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać majeranek, posolić i dokładnie wymieszać. Fasolka najlepiej smakuje drugiego dnia z pajdą pszennego chleba z masłem. Uwaga niektóre fasole gotują się szybciej warto zatem co jakiś czas sprawdzać jej twardość.

Brak komentarzy: