Ciasto marchewkowe


* 2 szklanki startej na dyżych oczkach marchewki (ok. 3 średnich sztuk)
* 150 g dużych rodzynek (np. sułtańskich)
* 100 g orzechów włoskich
* szklanka cukru
* 3 jajka (lekko ubite)
* 3/4 kubka oleju
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki przypraw do piernika
* 2 łyżeczki imbiru
* łyżeczka cynamonu
* łyżeczka sody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy mielimy na drobne kawałki, zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach przelewamy przez sito i wkładamy do dużej miski. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po chwili wylewamy wodę i dokładamy do orzechów. Dodajemy wszystkie wymienione wyżej składniki i porządnie mieszamy. Blachę smarujemy delikatnie olejem, wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy do niej ciasto. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy: