Makaron z południa europy


*150g makaronu świderki lub penne
*250g świeżego szpinaku
*2 ząbki czosnku
*5 suszonych pomidorków
*10 czarnych oliwek
*150g fety
*oliwa
*oregano, bazylia,
*sól


Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki. Gdy będzie już złoty dodajemy szpinak, odrobinę solimy i dusimy razem 10 minut. Następnie odlewamy z patelni cały powstały płyn zaś szpinak i czosnek dodajemy do odcedzonego makaronu. Całość skrapiamy dobrej jakości oliwą. Oliwki kroimy w talarki a pomidorki w paski, łączymy z makaronem, dodajemy trochę oregano i bazylii, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Na samym końcu rozkładamy na wierzchu ser feta pokrojony w grubą kostkę.

Brak komentarzy: