Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem w sosie pieczarkowym




Na farsz:
*100g kaszy gryczanej
*200g półtłustego białego sera
*70g sera feta
*1 duża cebula
*sól i pieprz
*oliwa

Na ciasto:
*300ml ciepłej wody, w wersji thermomix: 2,5 MT ciepłej wody
*1 jajko
*łyżka oliwy
*560g mąki pszennej pełnoziarnistej


W wersji thermomix wszystkie składniki wkładać do naczynia wg napisanej kolejności. Czas 1min/Interwał. W wersji tradycyjnej po prostu zagnieść ciasto.

Na sos:
*1/2 średniej cebuli
*125g pieczarek
*4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1 ząbek czosnku
*sól, pieprz
*oliwa

Robimy farsz. Kaszę gryczana gotujemy według przepisu na opakowaniu i przekładamy do miski. Dodajemy biały ser i fetę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na złoto i przekładamy do miski. Dodajemy pieprz i sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto wg przepisu, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Nakładamy farsz małą łyżeczką i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w dużym garnku w posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy 2 minuty od wypłynięcia.
Robimy sos. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, mieszamy od czasu do czasu. Po 3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem smażymy około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pietruszkę sól i pieprz do smaku przykrywamy pokrywką i dusimy 3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Gotowy sos nakładamy na pierogi.

Brak komentarzy: