Wermiszel zapiekany z warzywami


*200g makaronu wermiszel
*2 duże papryki najlepiej różnokolorowe
*1 średnia cebula
*200g pieczarek
*1/2 puszki pomidorów w kawałkach
*garść zielonych oliwek
*1 łyżeczka masła
*oliwa

Na sos:
*50ml mleka
*1 jajko
*1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
*1 łyżka sera corregio
*1 łyżeczka suszonego oregano
*sól, pieprz


Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy masło, pomidory, mieszamy i odstawiamy na bok. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na złoto, dodajemy do makaronu. Paprykę kroimy w paski, podsmażamy 2 minuty na oliwie, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy 5 minut na ostrym ogniu tak by płyn z pieczarek odparował, po czym przekładamy zawartość patelni do makaronu. Oliwki kroimy w plastry, dodajemy do makaronu i całość dokładnie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą bądź masłem i wykładamy do niego makaron. Wszystkie podane składniki na sos energicznie mieszamy, gotowym sosem równomiernie polewamy makaron. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy makaron przez 20 minut na środkowym poziomie.

Brak komentarzy: