Wigilijna kapusta z grochem


*700g kiszonej kapusty
*150g grochu (połówek)
*1 duża cebula
*2 listki laurowe
*4 ziarenka ziela angielskiego
*szczypta kminku
* 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego w proszku
*oliwa
*sól i pieprz

Groch należy przepłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na 30-45 minut. Kapustę kroimy na drobniejsze części, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była nieco ponad poziom kapusty, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, bulion i łyżkę oliwy, częściowo przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na brązowo, odstawiamy. Odlewamy wodę w której moczył się groch, zalewamy wrzątkiem 5 cm powyżej grochu i gotujemy pod częściowym przykryciem do miękkości około 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas sprawdzając jego twardość. Ugotowany groch odcedzić, połączyć z ugotowaną kapustą, dodać cebulę, całość dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 5-10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Taką kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa dni przed Wigilią tak aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.

Brak komentarzy: