Makaron z zielonymi warzywami



*1 średnia cukinia
*2 garście świeżego lub mrożonego zielonego groszku
*1 garść świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
*1/2 świeżego brokuła lub 250g mrożonego
*200g świeżej lub mrożonej brukselki
*2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
*kilka szparagów
*2 łyżki słodkiej śmietany 18%
*2 łyżki utartego sera Corregio + po łyżeczce do posypania
*100g makaronu świderki/łazanki
*sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie myjemy brokuła i dzielimy na mniejsze różyczki, jeśli używamy świeżej fasolki, umytą kroimy na mniejsze kawałki, brukselkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy na połówki. W garnku zagotowujemy 1-1,5 litra wody i wrzucamy pokrojone warzywa oraz dolne części szparagów (można też ugotować szparagi w specjalnym garnku do szparag w całości). Gdy warzywa będą się gotowały około 5 minut dodajemy cukinię pokrojoną w gruba kostkę oraz górne części szparag. Całość gotujemy do momentu gdy warzywa będą miękkie a następnie odcedzamy. Do ugotowanych warzyw dodajemy zielony groszek, utarty ser, śmietanę oraz ugotowany i odcedzony makaron, solimy i pieprzymy do smaku i całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dokładamy posiekaną natkę, mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy startym serem i natychmiast podajemy.

Brak komentarzy: