Risotto z grzybami leśnymi



*175g ryżu arborio (dla 2 osób)
*200g mrożonych grzybów leśnych lub 150g świeżych
*1 biała cebula
*2 ząbki czosnku
*2 łyżeczki masła
*1 łyżka oliwy
*1/2 litra bulionu warzywnego
*1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
*1łyżka słodkiej śmietany 18%
*1łyżka utartego sera np Corregio
*pieprz i sól

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić,zmniejszyć ogień dodać ryż i smażyć cały czas mieszając około 3 minut. Następnie dodać chochelkę bulionu, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i mieszać od czasu do czasu, co jakiś czas uzupełniając odrobiną bulionu. Grzyby rozmrozić, oczyścić, pokroić w grubą kostkę i dodać do garnka z ryżem po 10 minutach gotowania. Całość często mieszać dolewając bulion tak, by nie dopuścić do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Po 5 minutach dodać wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Gotować do momentu aż ryż będzie miękki, często mieszając i uzupełniając wchłonięty bulion. Następnie zdjąć z ognia dodać śmietanę, ser, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać i ewentualnie dosolić. Risotto powinno mieć kremową konsystencję i należy je jak najszybciej podać. Dobrze smakuje z dodatkiem kiszonych ogórków.

Brak komentarzy: