Kasza rozmaitości z leśnymi grzybami



*100g kaszy jęczmiennej perłowej
*1/2 puszki pomidorów bez skórki
*200g mrożonych grzybów leśnych
*2 małe marchewki
*1 średnia pietruszka
*1/4 małego selera
*10cm kawałek pora
*1 średnia cebula
*2 ząbki czosnku
*garść różyczek brokuła
*1/2 puszki mieszanki fasoli (białej, czerwonej, jaś, ciecierzycy)
*50g mrożonego groszku
*150ml bulionu warzywnego
*2 łyżeczki oliwy
*sól i pieprz do smaku

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojona w kostkę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pora, którego wcześniej trzeba przekroić wzdłuż i w ukośne plastry. Marchewkę kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka. Selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach,dodajemy do garnka. Całość podlewamy bulionem i dusimy 5 minut często mieszając. Po ich upływie dodajemy rozmrożone i pokrojone w grubą kostkę grzyby, brokuła podzielonego na małe różyczki oraz posiekane pomidory wraz z zalewą. Przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy mrożony groszek, fasolę, pieprz i ewentualnie sól, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Tak przyrządzona kasza doskonale smakuje z korniszonami i zestawem surówek.

Brak komentarzy: