Kasza z pieczarkami, oliwkami i groszkiem w sosie czosnkowym


*100g dowolnej kaszy
*1 średnia cebula najlepiej biała
*200g pieczarek
*1/2 puszki zielonego groszku
*70g zielonych oliwek bez pestek
*2 ząbki czosnku
*200ml jogurtu naturalnego
*1 łyżeczka oliwy lub masła
*1 łyżka posiekanej dymki
*sól
Kaszę lub ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę pokrojona w kostkę i zeszklić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, lekko posolić, całość smażyć na średnim ogniu często mieszając. Po 5 minutach dodać oliwki pokrojone w plasterki. Po kolejnych 5 minutach dodać zielony groszek. Całość podgrzewać jeszcze 3 minuty delikatnie mieszając. Jogurt naturalny lekko posolić, wycisnąć do niego czosnek i zamieszać. Kaszę wraz z warzywami wyłożyć na talerze, polać sosem czosnkowym i posypać posiekaną dymką.

Brak komentarzy: