Zimowy gulasz warzywny


*1 biała cebula
*200g pieczarek
*300g różyczek brokuła
*2 ząbki czosnku,
*1/2 puszki pomidorów bez skórki
*200g ziemniaków
*1/2 puszki mieszanki różnych fasoli (czerwonej, białej, jaś, ciecierzycy)
*2 łyżeczki oliwy z oliwek
*przyprawy: po szczypcie rozmarynu, tymianku, papryki, pieprzu, bazylii, estragonu i cząbru
*sól do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach bez soli. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule pokrojona w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 5 minut. Po ich upływie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki (grubsze łodygi kroimy w plastry). Garnek przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu często mieszając. Gdy brokuł odrobinę zmięknie dodajemy ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory pokrojone w kostkę oraz fasole. Całość doprawiamy przyprawami, solą i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Gotowy gulasz można posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy: