Surówka z kapusty kiszonej


*250g kiszonej kapusty
*1 średnia marchew
*5 cm kawałek białej części pora
*1/4 słodkiego jabłka
*1,5 łyżki świeżego oleju lnianego
*sok z połówki małej cytryny
*pieprz i sól
*posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Kapustę lekko odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać, z jabłka wykroić gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pora dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na polówki, pokroić w cienkie paseczki, przelać wrzątkiem aby stracił nieco ostrości. W szklanej misce połączyć ze sobą kapustę jabłko, marchew i pora, dodać olej, świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku. Dokładnie wymieszać, jeśli surówka jest mało kwaśna dodać wyciśnięty sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać posiekaną natkę pietruszki i schłodzić, aby smaki dokładnie się połączyły.

Brak komentarzy: