Zapiekane warzywa pod sosem porowo-serowym



*200g ziemniaków
*150g liści świeżego szpinaku
*1/2 średniego brokuła podzielonego na różyczki
*2-3 duże garście zielonego groszku
*2-3 duże garście fasolki szparagowej
*1 dojrzały pomidor
*1 duży por
*2 ząbki czosnku
*3 łyżeczki masła + trochę do wysmarowania formy do pieczenia
*2 łyżeczki mąki
*300ml mleka
*2-3 łyżki utartego sera cheddar
*1 łyżka pokruszonego sera z niebieską pleśnią np. Lazura
*po szczypcie przypraw np. rozmarynu, pieprzu, tymianku, cząbru, estragonu, bazylii, papryki
*sól do smaku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pokroić w kostkę. Fasolkę, groszek oraz brokuła ugotować na parze, ale tak dostosować czas parowania, by pozostały lekko twarde. Warzywa połączyć z ziemniakami, dodać wszystkie wymienione przyprawy, delikatnie wymieszać i dosolić. Żaroodporne naczynie wysmarować odrobiną masła (najlepiej klarowanego) i rozłożyć równomiernie ugotowane warzywa. Szpinak grubo pokroić, poddusić 5 minut na patelni na łyżeczce masła z wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, następnie wyłożyć na warzywa. Pomidora pokroić w plastry rozłożyć na wierzchu zapiekanki. Por przekroić wzdłuż a później w ukośne 0,5 cm plastry. Na patelni na małym ogniu rozgrzać 2 łyżeczki masła, zeszklić pora, wlać mleko, dodać mąkę i dokładnie wymieszać (ewentualnie można wycisnąć do sosu ząbek czosnku). Po chwili dodać utarty ser, szczyptę pieprzu i soli i całość cały czas mieszać aż do zgęstnienia sosu. Gotowym sosem polać zapiekankę a wierzch posypać pokruszonym serem pleśniowym. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec zapiekankę około 30 minut na środkowej półce piekarnika.

Brak komentarzy: