Naleśniki meksykańskie z pieca

*6 naleśników 
*1 puszka czerwonej fasoli 
*1 zielona papryka 
*1 duża czerwona cebula 
*1 marynowana papryczka chilli (można więcej w zależności od pożądanego stopnia ostrości) 
*3 ząbki czosnku 
*20 szt. zielonych oliwek 
*250g pieczarek 
*250ml przecieru pomidorowego 
*2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
*2 łyżki utartego cheddara + garść do posypania *1 łyżeczka papryki słodkiej 
*1 łyżka kolendry świeżej 
*1 łyżka oliwy 
*sól do smaku 
* 2 łyżki kukurydza z puszki

** Kwaśna śmietana lub guacamole do podania. 
** Siekaną pietruszka do posypania na koniec

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, zmniejszamy płomień i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Po 3 minutach dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili, garnek przykrywamy i dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w plastry i oliwki przekrojone wzdłuż na połówki. Całość odrobinę solimy, dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku.

Po kolejnych 5 minutach dodajemy fasolę i dosalamy potrawę, utarty ser, kolendrę i kukurydzę i dokładnie mieszamy - wyłączamy kuchenkę. Tak przygotowany farsz rozkładamy na środku każdego naleśnika (po około 3-4 łyżki), boki zwijamy do środka tak aby powstał rulon, układamy ciasno w formie do pieczenia posmarowanej tłuszczem, posypujemy wierzch utartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 10 minut na środkowej półce. Naleśniki najlepiej piec w jednej formie np. 2 sztuki na porcje i podawać w tym samym naczyniu, gdyż trudno je z niego później wyjąć.

Brak komentarzy: