Szybki bigos



*1 mała główka białej kapusty (około 1kg)
*1 duża cebula
*2 marchewki
*1/2 czerwonej papryki
*200g pieczarek
*150g koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki
*1 łyżeczka oliwy
*2 łyżeczki masła
*sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać pieczarki pokrojone w plastry i paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć na małym ogniu pod przykryciem 10 minut często mieszając. Kapustę cienko poszatkować, marchew zetrzeć na grubych oczkach dodać do garnka. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody, dodać koncentrat (lub posiekane pomidory z zalewą), posolić i dusić na wolnym ogniu do pożądanego stopnia miękkości (około 10-15 minut), mieszając co jakiś czas. Pod koniec ewentualnie dosolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy: