Zupa paprykowo-pomidorowa z ziemniakami.


*1 duża czerwona papryka
*2-3 duże garście fasolki szparagowej
*1 średnia cebula
*1 puszka pomidorów bez skórki
*3 średnie ziemniaki
*4 ząbki czosnku
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego
*1 łyżeczka papryki słodkiej
*1/2 łyżeczki papryki ostrej (najlepiej wędzonej)
*1 łyżeczka curry
*1,5 łyżki soku z cytryny
*1 łyżka oliwy
* szczypta mielonej kolendry
* sól do smaku

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę i cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zwiększamy płomień, do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekane pomidory razem z zalewą, fasolkę szparagową, całość zalewamy 1,25l wrzącej wody. Po chwili dodajemy bulion wegetariański i papryki w proszku. Gdy zupa zacznie się gotować przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy 10 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy curry, kolendrę, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i sól do smaku, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zupa powinna być w smaku lekko kwaśna, umiarkowanie pikantna z posmakiem cytryny.

Brak komentarzy: