Kotleciki z jajek i kalafiora (około 8 szuk)


*4 ugotowane jajka
*1 jajko surowe
*1/2 średniego kalafiora
*1/2 pęczka posiekanej dymki
*1 łyżka masła
*1 łyżka oliwy
*bułka tarta
*sól i pieprz do smaku

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, podzielić na małe różyczki (łodygi pokroić nożem), przełożyć do miski. Ugotowane jajka i dymkę drobno posiekać, połączyć z kalafiorem. Dodać surowe jajko, łyżkę bułki tartej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać ugniatając farsz widelcem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Z gotowej masy robić kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć kotleciki na średnim ogniu do momentu aż będą złote.