Kotleciki ryżowe z zielonym groszkiem


*120g ryżu np brązowego
*2 duże garście mrożonego groszku
*1 marchewka
*1 średnia cebula
*2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*1 jajko
*2-3 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
*bulion warzywny
*sól i pieprz
*oliwa

Ryż ugotować jak w przepisie na opakowaniu w bulionie warzywnym, pod koniec wrzucić groszek na 3 minuty, całość odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni zeszklić na oliwie, dodać marchewkę startą na dużych oczkach i smażyć na średnim ogniu 5 minut, dodać do ryżu. Do przestudzonej masy dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, jajko, doprawić solą i pieprzem, dosypać 2-3 łyżki bułki tartej (tak aby masa dała łatwo się formować) i bardzo dokładnie wymieszać. Z gotowej masy lepić kulki wielkości małej mandarynki, spłaszczyć, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie aż zrobią się rumiane. Podawać z zestawem sałat.

Brak komentarzy: