Świderki z papryką oliwkami i pomidorkami


*120g pełnoziarnistego makaronu świderki
*2 ząbki czosnku
*1 czerwona papryka
*2 łyżki zielonych lub czarnych oliwek
*10 pomidorków koktajlowych
*50g świeżej rukoli
*łyżka pokruszonego sera z niebieską pleśnią np Lazura
*1 łyżeczka masła
*1 łyżeczka oliwy
*1 płaska łyżeczka suszonego oregano
*sól i pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy wyciśnięty czosnek i smażymy na małym ogniu około 1 minuty. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie plastry, dusimy 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy oliwki pokrojone w ćwiartki, pomidory pokrojone na połówki, oregano i dusimy wszystko razem często mieszając około 5 minut. Po ich upływie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rukolę i dusimy do momentu aż zmięknie (około 2 minut). Całość mieszamy dokładnie z odcedzonym makaronem, przekładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem i od razu podajemy.

Brak komentarzy: