Omlet primavera


*2 jajka
*1 średnia czerwona lub biała cebula
*1/2 czerwonej papryki
*125g pieczarek
*8 pomidorków koktajlowych
*1 łyżka posiekanej dymki
*1 łyżka utartego sera
*1 łyżeczka oliwy
*1 łyżeczka masła
*sól

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, odrobinę solimy i smażymy na wolnym ogniu często mieszając do momentu, aż prawie cały płyn z pieczarek odparuje. Dodajemy masło, całość dokładnie mieszamy. Na wierzch rozkładamy plasterki pomidorków, posypujemy utartym serem i szczypiorkiem. W miseczce widelcem roztrzepujemy jajka i równomiernie zalewamy warzywa. Całość solimy, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu (około 5 minut) do momentu aż jajka się zetną.

Brak komentarzy: