Ciasto śliwkowe z kruszonką


CIASTO
120g masła
100g cukru (~1/3 szklanki)
łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
270g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
~2 szklanek ćwiartek śliwek + brązowy cukier do podsypania

KRUSZONKA

45g masła
60g mąki
50g cukru
0,5-1 łyżeczka cynamonu


Składniki na ciasto wkładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy 2 minuty-Interwał. Blachę (średnica około 23cm) delikatnie smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, układamy gęsto śliwki, które posypujemy cynamonem i cukrem (im kwaśniejsze tym dajemy więcej cukru - najlepiej brązowego). Włączamy piekarnik na 180°. Do naczynia Thermomix wkładamy składniki na kruszonkę i wyrabiamy na pozycji Interwał około minuty. Wysypujemy na śliwki i wkładamy na środkowy poziom do piekarnika na około 45-50 minut.

Brak komentarzy: