Cebularz


CIASTO
1 łyżka drożdży
450g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225ml gorącej wody
1 łyżka oliwy
2 jajka (do smarowania)

FARSZ
2 łyżki oliwy
3 średnie białe cebule
sól
pieprz
mak

Ciasto wyrabiamy w Thermomixie (1,5 minuty; Interwał). wykładamy do delikatnie naoliwionej miski, natłuszczając ciasto palcami, na 1,5-2 godziny (do podwojenia objętości). Drobno posiekaną cebulę dusimy na oliwie, solimy, pieprzymy. Ciasto wyjmujemy z miski i delikatnie wałkujemy na dwa cienkie placki (~30cm średnicy) zostawiając delikatnie większy kant. W środkowej części ciasta, widelcem robimy kilka dziurek. Wyłożyć na ciasto farsz, kant posmarować jajkiem. Piec na dolnej półce w temperaturze 180° przez około 20 minut (do zarumienienia ciasta na złoto)

Brak komentarzy: