Żurek

* butelka żurku
* duża cebula
* kawałek pora
* duża marchewka
* oliwa (około dwóch łyżek)
* 2 średnie ziemniaki
* majeranek (około dwóch łyżek)
* pół główki obranego czosnku
* łyżka śmietany 12%
* sól, pieprz



W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę z porem na złoto (pokrojone w kostkę). Zalać około 1,25l. wody po zagotowaniu dodać startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę. Przykryć i pogotować przez 5-10 minut (aż ugotują się ziemniaki), wlać butelkę żurku, doprowadzić do wrzenia, dodać pieprz, sól, śmietanę i dwa ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz majeranek. Podajemy najlepiej w chlebie dopiero następnego dnia. 

Brak komentarzy: