Okra (ketmia) w sosie pomidorowym

* pół kilo świeżej okry
* duża cebula
* puszka pomidorów (całych)
* 2 łyżki oliwy
* papryka słodka i ostra (po łyżeczce)
* ząbek czosnku
* sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
* 2 łyżki octu

Okrę dokładnie myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w 1-2cm kawałki. Gotujemy w garnku wodę i do wrzącej dodajemy ocet i wrzucamy okrę przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy okrę i opłukujemy z octu (podczas gotowania wypuszcza kleisty sok, w ten sposób się go pozbywamy).
Na rozgrzanej patelni smażymy na złoto cebulkę i pod sam koniec smażenia dodajemy drobniutko pokrojony czosnek. Dodajemy okrę, pomidory i dusimy około 10-15 minut, aż okra zmięknie Podczas duszenia można dodać posiekaną kolendrę do smaku. Na koniec dodajemy sól, pieprz i dwa rodzaje papryki do smaku. Można jeść jako przystawkę, albo danie główne z ryżem.

Okrę ciężko znaleźć świeżą w sklepach, ale łatwo można kupić jej nasiona - jest bardzo łatwa w uprawie. 

Brak komentarzy: