Strucla jabłkowa

  • Łyżka drożdży
  • 55 g cukru
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 4 łyżki miękkiego masła (+ do smarowania)
  • 2 jajka
  • 400 g mąki (+ do posypania)
Farsz:
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z pomarańczy
Drożdże i cukier włożyć do miski miksera. Dodać wodę i wymieszać. Przykryć ścierką i i odstawić na 5-7 minut.
Wsypać sól, mleko, masło oraz wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodawać mąkę na wolnych obrotach miksera aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 2,3 minuty w razie konieczności dodawać mąkę.
Nasmarować dużą miskę olejem, włożyć ciasto i dokładnie obtoczyć. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia. 
W tym czasie przygotowujemy farsz: obieramy jabłka i kroimy w centymetrowe kawałki wrzucamy do rondelka, dolewamy sok z pomarańczy i dusimy aż jabłka zmiękną. Zalewamy wrzątkiem rodzynki, odcedzamy i dodajemy do jabłek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Delikatnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 38x25cm. Przekładamy
na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Nadzienie nałożyć na środku prostokąta. Zrobić 8-10 ukośnych nacięć 2cm od nadzienia do brzegów ciasta. Na zmianę składać paski ciasta z obu stron. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Posmarować struclę jajkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni do uzyskania ładnie brązowego odcienia.
Upieczoną struclę można posmarować lukrem: Do rondelka wsypać cukier puder(200g), sok z pomarańczy (jednej świeżej) i gotować przez 15 minut ciągle mieszając. Polać jeszcze ciepłą masę na plecionkę i poczekać aż zastygnie.

Brak komentarzy: