Ekspresowy barszcz ukraiński



* 6 Ugotowanych małych buraków
* dwie garście fasolki szparagowej
* dwie/trzy garście fasoli "jaś"
* 3 ziemniaki
* 1/4 główki małej białej kapusty
* bulion warzywny - 2 litry
* sok z jednej cytryny
* 3 łyżki świeżego posiekanego koperku
* 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
* około litra wody
* 100 ml koncentratu buraczanego
* Łyżka koncentratu pomidorowego
* Łyżka masła



Gotujemy fasolę w wodzie, żeby była prawie miękka. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową i kapustę pokrojona w dużą kostkę. Gotujemy składniki do miękkości. Jak się ugotuje, dolewamy bulion i znowu zagotowujemy. Wrzucamy starte na dużych oczkach buraki, dolewamy koncentrat barszczu, podgrzewamy i wyłączamy palnik.  Dodajemy sok z cytryny, pietruszkę, koperek, łyżkę koncentratu pomidorowego i masło. Solimy, pieprzymy, podajemy z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.

Brak komentarzy: