SAŁATKA SZPARAGOWA

BAZA

  • Opakowanie szparag 
  • Mozarella w kulkach (opakowanie)
  • Pomidorki koktajlowe (ok. 200g)
  • Ciecierzyca 100g
  • Koperek (świeży), ok. 2 łyżek
  • Prażony słonecznik, 2-3 łyżki
  • Opcjonalnie: jajka przepiórcze 5,6 sztuk
  • Masło, łyżeczka

SOS - wszystkie składniki dobrze wymieszać
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 40g oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • opcjonlanie: 1/2 łyżeczki miodu

Kroimy szparagi na kawałki ok 2-3cm, smażymy na maśle, przekładamy do miski do ostudzenia. Na pozostałości masła podsmażamy nasiona słonecznika. 
Pomidorki, mozarellę i jajka przekrajamy na połówki, dodajemy resztę składników i polewamy sosem - niekoniecznie będzie nam potrzebny cały, dolewać powoli wg uznania. 

Brak komentarzy: