Ciasto "Boston" (Thermomix)


- 200g ziemniaków
- 75g kakao
- 300g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125g masła
- 125g cukru
- 3 jajka
- 125ml mleka


Smarujemy masłem i obsypujemy mąką okragłą blachę (ok. 25cm). Ziemniaki gotujemy (baz soli), ubijamy na purée, chłodzimy.
Do naczynia miksującego wkładamy cukier. 10 sekund/pozycja 9.
Dodajemy masło 30sek/interwał.
Dodajemy jajka 30sek/interwał
Ustawiamy obroty na 2. Stopniowo przez otwór dodajemy ziemniaki, połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki, resztę mleka. Kopystką zdejmujemy cukier ze ścianek naczynia. Ustawiamy obroty na 4/ok. 20 sekund (do wymieszania).
Ciasto przekładamy równomiernie na blachę i wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut (180stopni). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blasze około 10 minut, po czym przekładamy na talerz do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

- 150g cukru
- 85g masła
- 50g kakao
- 50g mleka

Do naczynia wkładamy cukier - 15 sekund/pozycja 9. Przekładamy do innego pojemnika. Do naczynia wkładamy masło obroty 4/minuta.
Ustawiamy obroty na 2, przez otwór powoli, łyżkami dodajemy cukier, kakao na przemian z mlekiem. Po wymieszaniu wszystkich składników ustawiamy obroty na 6 na około minutę. Gotową polewą smarujemy ciasto i zostawiamy w lodówce do stężenia.

Uwaga! Ma właściwości uzależniające :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

W jakiej temp. pieczemy?